søndag 14. juni 2009

En verden av reklame!

Reklamen. Den er ikke til å unngå, er den?
Den svermer rundt oss nesten hele tiden, den følger deg hvor enn du går!
Av og til er den bare i veien. Du kjenner deg helt sikkert igjen i å sitte benket foran tv'en med en god film rullende, for så å bli avbrutt av irriterende, uinteressante og ikke minst lange reklamer! Hva er vel bedre..? Men så er den god og ha noen ganger også da. Fem minutter til å hente mer popkorn og andre godsaker er jo nødvendig inneimellom. Det er bare det at det nesten alltid er mye mer enn fem minutter i slike reklamepauser! Det går i alle fall meg på nervene!

Heldigvis har reklamebransjen skjønt at det er de morsomme reklamene som fanger oss nordmenn. Jeg har liten tro på de som har fått med seg et par reklamer, med hånden på hjertet kan si at de aldri har brutt ut i latter. I alle fall ledd av en de har blitt fortalt! For når en reklame slår til her i Norge, da er den på alles lepper. Lag en sang eller et slagord som fenger og du har skapt en epidemi! Jeg trenger vel nødig å minne dere på "Respekt for grandiosa"? Hjeeelp!

Så hva er det egentlig reklamene er til for?
Som de fleste vet, er det et produkt eller en tjeneste som skal selges til forbrukerne. Og gjett om de er noen sleipinger, de som lager dem! De bruker en hel haug med virkemidler for å få oss gira på akkurat det DE selger, og tro du meg, få kan mer om hvordan vi tenker enn disse gutta! Eksempler på slike virkemidler er allusjon, fremmedord, plussord og ikke minst humor. Ved allusjon spiller reklamen på noe vi kjenner igjen fra før, som et eventyr eller en film. Har du sett julereklamen til NSB? Da skjønner du hva jeg mener! Vanskelige fremmedord får varen til å høres ekslusiv ut, plussordene skryter den opp i himmelen, og imperativet skriker "Løp og kjøp!" Bland inn litt humor og du skal se at nordmenn lar seg påvirke!

Disse reklamene er jo ikke bare på tv'n. Nei, de finnes i aviser, på radio, på internett, på plakater og ikke minst på oss mennesker. Har du tenkt over at når du bruker genseren fra JC, så er du vandrende reklame?



Denne reklamen elsker jeg!

Ingen kommentarer: